Mit és mivel ragasszunk természetes kövek esetében?

Természetes kőburkolatok ragasztásához célszerű speciális kőragasztót használni, ami gyorsított kötésű, ezáltal nem színezi el a követ. A kőzet típusa további kötöttségeket jelenthet. Hazánkban a leggyakrabban alkalmazott kőburkolatok jellemzően mészkőből, homokkőből, különböző palákból és tufákból készülnek, de a gránit burkolatok is népszerűek.

Miért van szükség speciális ragasztóra, miért nem elegendő akármilyen ragasztó?

Ahhoz, hogy a természetes kőburkolat legnagyobb előnyét - a tartósságát, időtállóságát és szépségét - hosszú távon élvezhesse, nélkülözhetetlen a hozzá való ragasztóanyag, ami szintén ezt a célt szolgálja, erre a feladatra lett kifejlesztve.

Mielőtt kiválasztaná a megfelelő burkolatot, érdemes utánanézni a helyes fektetési módnak. Nézzük, melyek lehetnek a problémák és milyen ragasztási megoldásokat kínál a Mapei:

  • Nedvességre érzékeny köveknél alkalmazhatunk gyorskötő anyagokat, mint a Granirapid, Elastorapid, Keraquick, vagy vízmentes ragasztókat, mint a Keralastic vagy a Kerapoxy Adhesive.
  • Lúgos közegre érzékeny köveknél, mivel a cement kötése során keletkező mészhidrát okozza a ragasztók lúgosságát, így az előzőekben felsorolt ragasztók is kiváló megoldást jelenthetnek, továbbá csökkenthető az igénybevétel speciális (trassz tartalmú) ragasztókkal is, mint például a Mapestone TM, melynek trassz tartalma segít megkötni a habarcságyban lévő szabad meszet.

És ha már kész a gyönyörű burkolat, mit használjon a mohák és gombák megtelepedése ellen?

Kültérben, ha a kőburkolat függőleges felületre került, a homlokzat alkotóeleme, akkor a Mapei víztaszító terméke, az Antipluviol S vagy Antipluviol W használata javasolt a kőfelület impregnálására, vízlepergetővé tételére, a mohásodás megakadályozására.

  • Beltérben, pedig azért előnyös, ha jól impregnált a felület, mert így az olyan „balesetek”, mint a kifröccsenő, kávé, kóla stb. nem szívódik egyből a felületbe, és a kőburkolat tisztíthatósága, tisztán tarthatósága sokkal jobb lesz. Erre a célra a Mapei Keraseal termékét javasoljuk.

termeszeteskovekebook.pngHadd segítsünk Önnek: olvassa el a „Dekoratív és hosszútávon tartós burkolat természetes kövekből c. INGYENES elektronikus kiadványunkat, ami segít a tájékozódásban, és a helyes döntés meghozatalában, hogy kedvenc kőburkolatában még hosszú évekig gyönyörködhessen.

Itt tudja letölteni>>