Milyen ragasztót használjunk a burkoláshoz?

A kiválasztott burkolat anyaga, mérete, beépítési helye, illetve a burkolatot fogadó aljzat típusához ajánlatos kiválasztani a legoptimálisabb ragasztó- és fugázó anyagot.
E segédanyagok az elkészült burkolat árának csupán néhány százalékát jelentik, s lehetővé teszik, hogy a megépített burkolat tartós és esztétikus maradjon. Az esetleges bontás és újraburkolás költségei viszont gyakran még a burkolás költségeit is meghaladják.

Milyen szempontok alapján válasszunk segédanyagot a burkolatokhoz és burkolandó felületekhez?

Mindenekelőtt nem árt tisztázni néhány alapelvet, amelyek a választást döntően befolyásolják.
Ilyen például a padló-, illetve falfűtéses felületre történő burkolás, amelyhez - még ha a burkolat típusa meg is engedné rugalmatlan anyag alkalmazását - minden esetben flexibilis, vagyis rugalmas ágyazó-habarcsot ajánlatos alkalmazni.
Teraszokon és napsütésnek kitett külső tereken a nagymértékű hőmozgás miatt az alkalmazott ragasztóanyag csakis flexibilis lehet.
Cementbázisú kenhető szigetelésre történő burkolás esetén - a szigetelés rugalmas tulajdonságai miatt - szintén előírás a flexibilis ragasztóhabarcs használata.

milyen-ragasztot-hasznlaljunk2.jpgHa a lakásba kiválasztott burkolat anyaga égetett vagy mázas kerámia, méretei nem haladják meg a 25x25 centit, és hagyományos kiszáradt aljzatokra (aljzatbeton, vakolat) szeretnénk ragasztani, ideális megoldás a normál kötésű, fagyálló csemperagasztó.

Amennyiben a kiválasztott burkolat kivitelezése - burkolati minták vagy a burkolati magasság pontos betartása - miatt szükséges, hogy a burkolólapok a felragasztás pillanatától ne csússzanak le, emelt minőségű fagyálló ragasztó ajánlható.

 

 

Üvegmozaik burkolatok ragasztása

Üvegmozaik burkolatok ragasztásához az emelt minőségű fagyálló ragasztót víz helyett speciális adalékkal tanácsos keverni, ami a ragasztónak nagyobb tapadóerőt és rugalmasságot biztosít. Általában az üvegmozaikok színe világos és anyaguk áttetsző, ezért fehér színű ragasztót is gyárt több cég.

Greslapok burkolása

A 30x30 centinél nagyobb méretű greslapok, valamint nagyméretű mázas kerámialapok ragasztására ajánlatos nyújtott bedolgozhatósági idejű rugalmas ragasztóhabarcsot használni.
Ha konyhájában a beázások elkerülése érdekében cementbázisú kenhető szigetelés készült, a termék megfelelő tapadást és rugalmasságot biztosít kerámialapokkal és greslapokkal történő burkoláshoz.
Amennyiben például konyhánk burkolata már nem esztétikus, de nem mozog, és stabilan rögzül az aljzatbetonhoz, nem szükséges fáradságos munkával eltávolítani a régi burkolatot. Lúgos tisztítás, alapos vizes lemosás, majd a burkolat száradását követően az új (maximum 30x30 centis) burkolatot nyújtott bedolgozhatósági idejű rugalmas ragasztóhabarccsal vagy flexibilis nagy tapadó szilárdságú ragasztóhabarccsal tanácsos leragasztani. Gipszkarton falak burkolásához a nyújtott bedolgozhatósági idejű rugalmas ragasztóhabarcs szintén kiválóan alkalmas, mert rugalmassága alkalmazkodik a gipszkarton esetleges kihajló mozgásaihoz.

Fugázás

A rugalmas ragasztóhabarcsokkal burkolat felületeket minden esetben flexibilis fugázó habarccsal ajánlatos hézagolni. A burkolat végső, esztétikus megjelenésének eléréséhez gyorskötő vagy normál kötésidejű flexibilis fugázóanyagok több mint kéttucat színárnyalata közül választhatunk. Kapható olyan foltosodásmentes és kivirágzásmentes flexibilis, gyorskötő fugázóanyag, amely színével, struktúrájával dísze lehet a lakásban alkalmazott burkolatoknak. Nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat, ezért élelmiszerbarát, s bármilyen, a lakásokban alkalmazott, szokásos fugaszélességben alkalmazható.
Az új fugázóanyag újdonsága, hogy penészesedésgátló és vízlepergető tulajdonsággal bír, ami nagymértékben megkönnyíti a háziasszonyok munkáját a felület takarításakor.

Alapozás

A burkolási munkák során gyakran előforduló hiba, hogy a ragasztás előtt a mesterek nem használnak alapozót, vagy nem megfelelőt vesznek igénybe. Az alapozó ára pedig általában a segédanyagok árának csak töredéke, mégis az egész rétegrend tapadása múlhat rajta.

A másik probléma a mozgási hézagok megfelelő kialakítása, vagyis a dilatáció-képzés.

A mozgási hézagok kialakításához célra gyártott profilokat vagy szilikonos kitöltő masszákat szokás használni. A szilikonos tömítőmasszának a későbbi funkcionális és esztétikai hibák elkerülése érdekében penészedés-gátlónak és gombásodásmentesnek kell lennie, valamint ajánlatos, hogy a fugázókkal azonos színekben álljon rendelkezésre. Ilyenek a különféle színes, továbbá átlátszó színben kapható ecetsavtartalmú szilikonos tömítőmasszák, amelyek tökételesen tapadnak minden tiszta felülethez.

Az információk figyelembevételével és szakmai hozzáértéssel biztosak lehetünk benne, hogy az elkészült konyhaburkolat hosszú évekig lakásunk dísze marad.