Lakásfelújítás

Lakásfelújítók és burkoló szakemberek számára mindig fontos, hogy az emeletes házakban végzett burkolat-felújítási munkákhoz szükséges anyagokat helyesen válasszák meg.
A választásnál sok szempontot kell figyelembe venni a döntés előtt, hiszen az újraburkolandó aljzatok és a burkolat-anyagok sokfélesége nem könnyíti meg a dolgukat. A helyes anyagmegválasztás mellett fontos a kivitelezés hatékonyságának biztosítása is.

Felújítók igényei

A lakásfelújítók természetes igénye - ha már egyszer elszánták magukat a burkolatok cseréjére, illetve új burkolatok létesítésére -, hogy a kész burkolatok esztétikusak, hosszútávon tartósak legyenek, lehetőség szerint gyorsan és kevés felfordulással készüljenek el, valamint csak a szükséges, ám nem felesleges költségekkel járjon.
A felújítás rendszerint vagy abból a felismerésből támad, hogy a meglévő padló- és falburkolatok megkoptak, elhasználódtak, idejétmúltak, ezért a tulajdonos új burkolóanyagok után néz, vagy egy tetszetős burkolat megpillantását követően elhatározza, hogy hasonlóra cseréli az otthonit.

A felújításra készülődve általában a kivitelezéshez szükséges szakember, a felhasználandó segéd- és ragasztóanyagok, valamint a kivitelezési technika keresése csak az új burkolat megvásárlása után történik.

lakasfelujitas2.jpgA lakástulajdonosok az így kiválasztott burkolatok jó minőségű, gyors, pontos és tetszetős elkészítését kívánják, ami csak akkor garantált, ha a munkákhoz megfelelő minőségű ragasztó-, fugázó- és kiegészítő anyagokat használnak. Az elvárt végeredmény nagyban múlik a jó szakemberen, vagy azon, hogy a felújító mennyire van tisztában a lehetőségekkel.

A sikeres burkolás nagyban függ a burkolat anyagától is, ezért érdemes tudni, hogy az egyes anyagok milyen tulajdonsággal bírnak. A közkedvelt kerámialapok nedvességfelvevő tulajdonsága például eltérő, ezért a ragasztó kiválasztásánál ezt a szempontot is figyelembe kell venni. A mázaskerámia burkolatok - csempék - általában nedvszívóak, ezért beltérben gyakorlatilag bármilyen csemperagasztóval ragaszthatóak. A tömörre égetett úgynevezett greslapok vízfelvétele közelít a nullához, ezért a megfelelő tapadás elérése érdekében csak flexibilis ragasztóval javasoljuk ragasztani. De a nagyobb vízfelvételű kerámia burkolólapok bármely csemperagasztóval ragaszthatóak, ám érdemes figyelembe venni, hogy a vékony, világos színű márvány- és gránitlapokat csak fehér ragasztóval ragasszuk. Az elszíneződésre hajlamos márványlapok fektetésére minden esetben gyorskötő ragasztót használjunk. Továbbá a nedvességre érzékeny márvány-, műmárvány és műgránit lapokat csak poliuretán ragasztóval szabad ragasztani.

lakasfelujitas1.jpgMielőtt a burkolat és a ragasztó kiválasztásra kerülne, érdemes végiggondolni, hogy milyen mechanikai terhelés érheti a padlóburkolatot. Lakásokban ritkán fordul elő nagyobb terhelés, ez esetben bármilyen, az előzőeknek megfelelő ragasztótípus alkalmazható. Egyedi esetben, azonban, ha kivételesen nagy igénybevétellel kell számolni, flexibilis ragasztót kell használni. Ilyen például a házhoz tartozó garázs burkolata, ami a gyalogos terhelésnél nagyobb mechanikai igénybevételnek van kitéve, ezért a burkolatot üregmentesen kell fektetni, folyóágyas ragasztóval, vagy flexragasztó kétoldali kenésével.

A célnak megfelelő ragasztóanyag kiválasztása a padlóburkolat használata során sok kellemetlenségtől kímélheti meg a lakás tulajdonosát, kiváltképp, ha figyelembe veszi, milyen fokú nedvesség fogja érni a burkolatot. A vizes helyiségekben olyan ragasztót kell alkalmazni, amely jól bírja a nagyobb vízterhelést, és a kent vízszigeteléseken is megfelelő tapadást biztosít